Cursus voor tieners

tienercursus

Tienercursus: Mijn ware zelf

Onze cursus voor hooggevoelige tieners heeft als doel om hen in de maatschappij te laten passen, zodat ze niet alleen staan. Een tiener die weet wie hij of zij is, staat met meer balans in het leven.

Wat doet onze cursus voor tieners?

De motoriek verbetert

Door bepaalde oefeningen en bewegingen wordt de tiener zich bewust van hoe hij of zij zich beweegt en wordt de grove en fijne motoriek gestimuleerd.

Het geeft een betere concentratie

We leren tieners hoe zij een betere concentratie kunnen ontwikkelen.

Leer je lichaam te voelen

Leren zowel met pijn als met blijdschap om te gaan.

Respect te hebben voor elkaar

Elkaar serieus nemen en niet belachelijk maken. Ieder mens is immers uniek in zijn eigen soort. Leren iedereen in zijn waarde te laten.

Leren assertief te zijn

Bewust worden van het verschil tussen agressiviteit en assertiviteit en daar mee om leren gaan.

Een betere communicatie

Communiceren is zowel spreken als luisteren. Feedback geven en leren ontvangen.

Bewust omgaan met voeding

We geven informatie over voeding. Wat het met je doet en wanneer voeding lekker én gezond is. We begeleiden de tiener hierin.

De weerbaarheid wordt vergroot

Door middel van alle bovengenoemde aandachtspunten willen wij mede bereiken dat de weerbaarheid van de tiener groter wordt.

Wanneer, voor wie,?

 • 15 dagdelen per jaar
 • Een keer per twee weken uitgezonderd schoolvakanties
 • Tieners (11 tot 16 jaar)

Meer rust en zelfvertrouwen

Door meditaties, een juiste ademhaling, een goede lichaamshouding, manier van lopen en bewegen krijgt de tiener meer contact met de eigen ik en daardoor een mooiere uitstraling/ charisma.

De zintuigen worden gestimuleerd

Door middel van affirmaties en een goede communicatie staat de tiener positiever in het leven en gaat anders kijken en luisteren naar zijn of haar omgeving.

Leren omgaan met emoties

Jongeren kunnen hard zijn tegen elkaar. Woorden zijn soms messteken die diep op de bodem van de ziel blijven liggen. Samen kijken we hoe de tiener kan omgaan met agressie, geweld, plagen (in persoonlijk contact, maar ook via de computer, Sms’jes, etc.). We leren ook hoe vriendschap voelt en hoe rijk je met vrienden kan zijn.

Wat doen we zoal in de cursus?

De cursus is een ontdekkingsreis waarin de tiener zichzelf leert kennen. De tiener leert goed en ontspannen te ademen. We doen individuele oefeningen en groepsoefeningen.

De les kan ook een thema hebben, bijvoorbeeld vriendschap.
Je mag af en toe stil zitten om er zo achter te komen dat er meer is dan zomaar een gedachte of een gevoel. Elke les wordt afgesloten met een ontspanning, vaak in de vorm van een meditatie en/of visualisatie.

Heel belangrijk is dat iedereen in zijn of haar waarde gelaten wordt. Je hoeft nooit bang te zijn dat je iets niet goed kunt.

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is een aanleg en kan verder worden ontwikkeld of juist niet. Een kind dat wordt geboren zonder die aanleg kan wel degelijk gevoelig worden als het zo wordt opgevoed, maar het zal nooit die gevoeligheid krijgen die een kind met aanleg en stimulerende opvoeding heeft.. Een op de vijf mensen is hooggevoelig. Kenmerkende eigenschappen van een hooggevoelig persoon zijn:

 • Nieuwsgierigheid
 • Opmerkzaamheid
 • Intens beleven
 • Communicatief
 • Gevoelig voor stemmingen en emoties van anderen
 • Fantasie
 • Intuïtie
 • Nadenken over verbanden
 • Groepsgevoel
 • Gevoeligheid t.a.v. eten, medicijnen, straling en een hoge of juist lage pijngrens zijn andere eigenschappen die vaak voorkomen.
BEL ONS