Een tekenbeet voorkomen en controleren.

Wist je dat een derde van alle tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin? En dat teken niet uit de boom vallen?
Ze komen in het hele land voor: bossen, duinen, heidegebieden, maar ook stadse parken.
De meeste tekenbeten worden gemeld in juni en juli, gemiddeld zo’n half miljoen.
Het is dus verstandig om de komende tijd regelmatig te checken op een tekenbeet na een dagje buitenlucht

Het is belangrijk dat een teek direct wordt verwijderd om ziektes zoals Lyme te voorkomen.

De ZorgWijzer heeft  een stappenplan gemaakt om een tekenbeet te voorkomen en te controleren.
Hieronder  een schematisch overzicht van het stappenplan:

 Stap 1 – Voorkomen

Er zijn diverse voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een tekenbeet zoveel mogelijk uit te sluiten. Zeker voor mensen die veel in de natuur komen of in de tuin werken kunnen deze tips helpen bij het voorkomen van een tekenbeet:

  • Vermijd (indien mogelijk) dichte begroeiing en struikgewas
  • Bedek je huid: draag dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen. Stop de broekspijpen in je sokken en je shirt in je broek.
  • Voor langere trips of vakanties: neem een tekenverwijderaar en EHBO-set mee.

Stap 2 – Controle en herkenning

Nadat je in de natuur (bos of tuin) bent geweest is het raadzaam om jezelf en je kleding te (laten) controleren op teken. Teken kunnen overal gaan zitten en bijten, maar geven vaak de voorkeur aan plekjes bij de liezen, knieholtes, bilspleet, oksels, achter de oren, rond de haargrens en aan de randen van het ondergoed. Controleer tot slot ook je kleding op teken.

Het herkennen van een teek is nog lang niet altijd even eenvoudig. De teek is erg klein en kan gemakkelijker over het hoofd worden gezien. Een teek die net heeft gebeten, ziet er uit als een klein zwart puntje. Een teek die zich aan het volzuigen is, kan groeien tot de grootte van een erwt. Als een teek op het lichaam is geconstateerd.

Stap 3 –Verwijderen

Zodra de teek is herkend, dient deze zo snel mogelijk, maar op een goede manier, verwijderd te worden:

  • Snel verwijderen: dit verkleint de kans dat de teek bacteriën kunnen overdragen die een infectieziekte kunnen veroorzaken. Hoe eerder de teek verwijderd wordt hoe kleiner de kans op besmetting en de ziekte van Lyme.
  • Gebruik geen olie, alcohol of vuur om de teek te irriteren of om de verwijdering te vergemakkelijken.
  • Verwijder de teek het liefst met een speciale tekenverwijderaar. Gebruik alleen een pincet als een speciale tekenverwijderaar niet binnen korte termijn beschikbaar is.
  • Pak de teek vast, zo dicht mogelijk op de huid bij de kop van de teek en trek de teek langzaam uit de huid zonder de teek te draaien, te knijpen of te beschadigen.
  • Desinfecteer de plek waar de teek heeft gebeten. Gebruik hiervoor alcohol (70 procent) of jodium.
  • Noteer de tijd, plaats en datum van het opmerken van de tekenbeet. Probeer ook in te schatten wanneer de teek (op z’n vroegst) kan hebben gebeten.
  • Ga na of de teek langer of korter dan 24 uur op de huid heeft gezeten.

 
Stap 4 – huisarts, markeren en nacontrole

Als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, is het volgens het RIVM raadzaam om te overleggen met de huisarts of behandeling wenselijk is. . Is de teek binnen 24 uur weggehaald? Hou dan de gebeten plek drie maanden lang in de gaten. Het ontstaan van een rode ring of andere (griepachtige) klachten zouden kunnen wijzen op besmetting. Wees alert hierop. De rode ring kan er op verschillende manieren uitzien. Bij het ontstaan van een rode ring dient men zo snel mogelijk contact te zoeken met de huisarts.