Voel je je uitgeblust?
Vraag je af waar je hart van gaat zingen!
Burn-out of op het randje? Denk aan voeding voor je ziel.
Burn-out. Hoe vaak we niet van vrouwen horen die het woord niet gebruiken maar het wel beschrijven als ze ons hun klachten vertellen? Veel! Ze hebben geen energie om op te staan, voelen zich al jarenlang niet meer fit en nu en dan zelfs helemaal uitgeput. Ze hebben regelmatig last van depressieve klachten en/of voedselallergieën en meestal hebben ze een lange zoektocht achter de rug . Ze willen een keerpunt in een uitgeblust leven.
Voeding voor je ziel; het ondergeschoven kindje
Wij zijn een generatie vrouwen die niet meer weten wat echte ontspanning is. We hebben bijna allemaal (te) veel ballen om in de lucht te houden. We zijn de eerste generatie vrouwen die het huishouden en kinderen combineren met buitenshuis werken en als de kinderen op eigen benen staan begint de zorg voor onze ouders. We moeten continu nieuwe dingen leren om bij te blijven; technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarbij leven we in een tijd waarin het heel normaal lijkt om veel leuke dingen te doen (doen anderen toch ook allemaal?) en er daarbij ook nog eens perfect uit te zien. Het leven van de meesten van ons zit propvol. We proberen alles voor iedereen te zijn. We leven ons leven alsof we topsporters zijn. Waar laden we onze batterij op?
Veel vrouwen bedrijven topsport
Topsporters leveren topprestaties omdat ze allereerst iets doen waar ze veel passie voor hebben. Ze hebben plezier in hetgeen ze doen; ze beleven er vreugde aan. Dat kan ook niet anders want topsport bedrijven betekent dat je heel veel andere dingen niet kunt doen. Soms staat een sociaal leven op een laag pitje, vaak is een baan erbij onmogelijk en voor hobby’s is meestal geen tijd. Als je niet heel veel plezier haalt uit je sport dan hou je het niet vol.
Het normale leven is voor veel vrouwen tegenwoordig ook topsport bedrijven. Wat eraan ontbreekt is de passie, de vreugde. Ik noem dit ook wel voeding voor de ziel.Voeding voor je ziel; wat voedt jou?
Als je zeker weet dat je zo gezond en gevarieerd mogelijk eet en je blijft je veel te moe voelen, vraag je dan eens af of je je ziel wel voldoende voeding geeft. Waarmee voedt je je ziel? Simpel; met alles wat jou vreugde geeft. Maar let op: vreugde is iets anders dan plezier, deze twee lijken op elkaar maar zijn toch iets anders. Plezier is iets dat van buitenaf komt; het kan plezierig zijn om met een vriendin te winkelen, met je partner naar de film te gaan of in een cabrio rond te rijden als de zon schijnt. Plezier krijgen we vaak als we dingen doen. Lachen is heerlijk en gezond maar is een teken van plezier. Vreugde is een gevoel dat komt van binnenuit. Vreugde komt uit zijn, niet uit doen.
Waar gaat jouw hart van zingen?
Vreugde noem ik ook wel mijn “helemaal-niets-meer-te-wensen-momentjes”. Zo’n moment waarop alles klopt. Het zijn vaak de stille, rustige momenten. Ik voel dan een diepe tevredenheid met mezelf en alles om me heen. Vaak ook maken ze een gevoel van dankbaarheid bij me los. Het zijn de momenten waarop ik me letterlijk zielsgelukkig voel: mijn ziel voelt zich gevoed en is gelukkig.
Waar gaat jouw hart van zingen? Let hier de komende week eens op, wees je er bewust van en maak er meer tijd voor.